Motivatiekaartjes: de mentale steun die ieder persoon met autisme kan gebruiken

Motivatiekaartjes. Je kent ze wel. Kaartjes met een boodschap erop die ons doet nadenken, reflecteren, stilstaan bij iets, voor een mentale boost zorgt en zoveel meer.

Nu ik er zo over nadenk, bestonden ze eigenlijk 40 jaar geleden al. Alleen kwamen ze in posterformaat en je kon ze één maal per jaar kopen op school wanneer Bond Zonder Naam zijn jaarlijkse standjes zette in de plaatselijke sporthal van de school. Of als bladwijzer, maar dan nam je wel het risico afgeleid te zijn door het beeld en de tekst die erbij stond.

Jaarlijks kocht ik er wel eentje of twee, drie. Ze hingen dan boven mijn bed zodat ik er elke avond nog even naar kon kijken voor het slapengaan en ze ‘s morgens opnieuw kon bewonderen en de boodschap in mij opnemen. Ze waren mijn mentale houvast.

Één motivatiekaartje per dag of week

EM - Motivatiekaartjes kinderen - Als je het nooit probeert, zal je nooit weten wat er gebeurt! - meisje V2.png
EM - Motivatiekaartjes kinderen - Beoordeel mij niet op waar ik nu sta in mijn leven! - V2.png
EM - Motivatiekaartjes kinderen - Fouten maken mag, ik ben ook maar een mens! - V2.png

Nu ik er zo over nadenk, moet ik toegeven dat ik motivatiekaartjes nog altijd leuk vind. Ik werk er dan ook heel graag mee in mijn coaching praktijk.

Personen met autisme hebben te kampen met heel wat challenges in hun leven. Dat gaat van het accepteren van hun autisme, over alle uitdagingen dat autisme met zich meebrengt, zich soms verloren voelen in onze maatschappij, heel hard twijfelen aan zichzelf tot hun leven soms in vraag stellen en alle andere emoties er tussenin.

Motivatiekaartjes kunnen helpen bij het kaderen van gevoelens zoals ongemak, ongeloof, worsteling, durf, twijfel, enzovoort.

Ze bieden een houvast. Zijn als het ware een bevestiging van wat je als persoon met autisme wél allemaal kan. Wat je al goed genoeg doet, zonder dat het perfect hoeft te zijn.. Hoe je uitdagingen overwint. Zie het als jouw “mantra” voor de dag of week. Je bent immers vrij om te kiezen of je elke dag een ander motivatiekaartje neemt of je deze één week of zelfs twee weken bijhoudt. Alles is goed, zolang het maar helpt.

Motivatiekaartjes voor mensen met autisme

Speciaal voor mijn eigen autisme en Asperger coaching praktijk, Exceptional Minds, maakte ik motievatiekaartjes in een Exceptional Minds sausje. Ze zijn over het algemeen gemaakt in zachte kleuren, bevatten telkens een boodschap of mantra waar de persoon met autisme iets aan heeft en zijn ook voorzien van een icon of emoticon. De coachee mag het kaartje zolang bijhouden als hij/zij wil of het ook daadwerkelijk krijgen als hij/zij het graag heeft. De coachee maakt de keuze, dat is bij coaching immers héél belangrijk.

Bovendien laat ik de coachee ook kiezen tussen twee versies: een versie met een speels lettertype - dat misschien ietwat minder duidelijk is van schrift - of een goed leesbare versie. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Keuzes maken is immers ook iets wat personen met autisme vaak moeten leren en zo oefenen we er onmiddellijk op.

EM - Motivatiekaartjes kinderen - Benut elke kans, laat je schrik varen! - V1.png
EM - Motivatiekaartjes kinderen - De weg naar succes gaat stap per stap! - V2.png
EM - Motivatiekaartjes kinderen - Niemand is zoals jij en dat is jouw superpower! - V1.png

Zoals je merkt zit er voor iedereen wel iets tussen wat van toepassing is. Zelfs voor personen zonder een autismespectrumstoornis (ASS).

Als jij ook fan bent van motivatiekaartjes, laat het weten in een comment. Misschien kunnen we er eentje maken met jouw persoonlijke boodschap of mantra en help je zo anderen op weg. Dat is waar het in het leven om draait: elkaar verder helpen.

Gedreven groetjes
Karine

Vorige
Vorige

Word een sterke auti-juf of meester in 7 stappen

Volgende
Volgende

Hoe emoticons mensen met autisme kunnen helpen