VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik in tijden van Corona een afspraak boeken?

Ja, dat kan. We coachen op een veilige manier en houden rekening met alle veiligheidsvoorschriften zoals het ontsmetten van de handen, anderhalve meter afstand, schermen, … Indien de praktijkruimte verplicht gesloten moet worden, kan er online coaching plaatsvinden.
Indien er online coaching plaatsvindt, dan bezorgen wij jou enkele dagen op voorhand een link waarop je kan doorklikken om deel te nemen aan de sessie. Zorg voor een stille ruimte en vermijdt tegenlicht (dus geen raam achter jou).

Is autismecoaching iets voor mij?

Heb je moeite met het aanvaarden van jouw autisme of ondervind je problemen bij dagdagelijkse zaken? Wil je weten hoe je meer kunt bereiken ondanks jouw autisme, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken?Wil je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is in het leven? Ben je op zoek naar technieken, tips en tricks om met jouw autisme om te gaan?
Indien jouw antwoord op minstens één van deze vragen “ja” is, dan is autismecoaching zeker iets voor jou.

Wat doet een autismecoach concreet?

Een autismecoach doet heel wat, zoals o.a.

  • Hij/zij helpt jou om te ontdekken wat jou gelukkig maakt en hoe je jouw autisme kunt integreren in jouw leven.

  • Hij/zij brengt jouw talenten in kaart en stelt samen met jou een plan van aanpak op om jouw gewenste doelen te realiseren.

  • Hij/zij geeft jou oefeningen, laat jou reflecteren en zoekt uit welke technieken jou helpen om zo optimaal mogelijk te functioneren binnen de school- of werkomgeving, het gezin, de sportclub, …

  • Hij/zij leert jou trucjes en technieken aan en deelt tips die jou verder helpen op jouw gekozen pad.

  • Hij/zij staat steeds als een trouwe supporter langs de zijlijn om jou aan te moedigen wanneer iets niet verloopt zoals gewenst.

  • Hij/zij informeert (indien je dit wenst) ook jouw partner en familie over wat autisme inhoudt en hoe jouw partner/familie kan omgaan hiermee.

Bepaal ik bij coaching zelf het onderwerp?

Ja, zeker weten! Jij komt bij mij met een vraag, ik luister, stel bijkomende vragen en geef nadien feedback. We passen dat wat jou bezighoudt aan in positieve zin omdat we geloven in de mogelijkheden van verbetering en verandering. We brengen jouw doelen in kaart en stellen een plan van aanpak op om jouw wensen te realiseren. Als coach begeleid ik jou in het omgaan met jouw autisme en het streven naar wat voor jou een comfortabel en stabiel leven is. We zorgen voor voorspelbaarheid waar dit kan en waar nodig is.

Is coaching therapie ?

Neen. Therapie of counceling is erop gebaseerd om mentale blokkades of psychische problemen te verhelpen. Bij auti-coaching vertrekken we steeds vanuit een vraag of probleem gelinkt aan jouw autisme. Uiteraard zal het op sommige momenten een dunne lijn zijn tussen uitdagingen die bij coaching aan bod komen of zaken waarmee je beter naar een psycholoog of psychiater stapt. Dit wordt tijdig aangegeven.

Kunnen mijn (sociale) vaardigheden getraind worden?

Indien jij dit wenst of indien ik het nodig acht dat er dieper ingegaan wordt op een aantal vaardigheden die jou helpen bij het bereiken van jouw doelstellingen en indien deze aansluiten bij de coaching, pakken we dit aan. Er kunnen verschillende vaardigheden getraind worden, zoals bijvoorbeeld omgaan met mensen, schoolvaardigheden, leren solliciteren, functioneren binnen een team, leren om alleen te gaan wonen al dan niet met ondersteuning, …

Wat is het verschil tussen coaching, training en ondersteuning?

Bij autismecoaching gaat de coachee zelf op zoek naar kennis en (nieuwe) inzichten samen met een coach. Je doet dit met je eigen doelstellingen in het achterhoofd. De coach begeleidt jou in het realiseren van jouw verlangens en de ambitie die je koestert.
Bij vaardigheidstraining worden vaardigheden aangeleerd die jou helpen en wordt kennis verbreed.
Bij autismeondersteuning kan training een onderdeel zijn, maar wordt er eveneens gewerkt met materialen, inzichtkaarten, tools, tekeningen, … Al deze zaken worden ingezet in functie van jouw noden en de doelen die je wenst te bereiken.

Hoe lang duurt een gemiddeld coach traject?

Een traject duurt gemiddeld 6 tot 10 sessies. Alles hangt uiteraard af van de noden die jij als coachee hebt. Uiteraard zal een traject langer duren bij iemand die vele noden wenst aan te pakken tegenover iemand die slechts één specifieke nood aanpakt. Vele mensen vinden het prettig om nadien nog eenmalige consulten in te plannen om even “bij te tanken”.

Wat is de frequentie tussen de gesprekken?

Over het algemeen zit er 2 à 3 weken tussen twee gesprekken. Naast de coachinggesprekken werk je aan je opdrachten en reflectieverslagen.

Kan ik ook voor een éénmalige sessie komen?

Je kan zeker gewoon voor 1 sessie bij mij terecht indien jij:

  • duiding of info over autisme wenst

  • gewoon éénmalig hulp met iets wenst rond autisme

  • vragen hebt over het aanpakken van een bepaalde vaardigheid als persoon met autisme

  • of gewoon zomaar om eventjes te checken of je nog goed bezig bent met de aanpak van jouw autisme

Waar vindt de coaching plaats?

In principe is dit in de praktijk thuis: Brielstraat 28, 9255 Buggenhout.
Sommige dagen van de week coach ik vanuit de multidisciplinaire praktijk Tashi, Spoorwegstraat 1E, 9255 Buggenhout.

Kan ik een afspraak verzetten of annuleren?

Een afspraak kan tot 48 uur voor het coachinggesprek worden verzet of geannuleerd.

Wil je meer weten over de coaching die wij aanbieden?

Ga hier naar de aanbod pagina.