Waarom jongeren met autisme en AD(H)D worstelen met ochtendroutines
Veel kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis (ASS) hebben ook kenmerken van AD(H)D. Hoewel beide aandoeningen verschillend zijn, overlappen ze op meerdere gebieden, zoals moeite met plannen, problemen met schakelen tussen taken en gevoeligheid voor prikkels. Dit betekent dat ochtendroutines…
Hoe plan je een prikkelarme dag? 7 praktische stappen
Voor mensen met autisme kan een drukke dag overweldigend zijn door alle prikkels die binnenkomen. Een goede planning kan helpen om stress te verminderen en de dag rustiger te laten verlopen. In deze blog …
Hoe maak ik een autismevriendelijke planner?
Een planner is iets heel individueel en dat is voor een autismevriendelijke planner niet anders. Een autismevriendelijke planner moet rekening houden met de behoefte aan voorspelbaarheid, duidelijkheid, …
Creëer jouw autismevriendelijk huis en download onze gratis infographic met 10 praktische tips
Thuis zou voor iedereen een veilige haven moeten zijn, een plek waar je tot rust komt, jezelf kunt zijn en energie oplaadt. Voor personen met autisme…
Kunnen speekselstalen ooit een rol spelen in het vaststellen van autisme?
Onderzoekers van de KU Leuven en de Universiteit Gent hebben ontdekt dat kinderen met autisme een andere samenstelling van mondbacteriën hebben dan kinderen zonder autisme…
Signalen van overprikkeling bij autisme
Autisme is een stoornis (sommigen gebruiken liever de term neurodiversiteit) die gepaard gaat met unieke ervaringen van de wereld. Voor veel autistische personen kan alledaagse zintuiglijke input, zoals fel licht, harde …
Autisme en moeilijkheden met sociale contacten: feiten en mythen
Autisme is een spectrumstoornis die de manier waarop een persoon denkt, communiceert en zich gedraagt beïnvloedt. Eén van de veelbesproken aspecten van autisme is het vermogen om sociale contacten te leggen. Terwijl sommigen…
Ondersteuning en begeleiding voor bedrijven die streven naar meer inclusie rond neurodiversiteit
Passwerk, opgericht in 2008 en gespecialiseerd in software testing en ondersteuningsprocessen door mensen met een autismespectrumprofiel, breidt zijn dienstenaanbod uit …
Het bijhouden van een sensorisch dagboek: jouw gids naar betere zelfzorg
In een wereld die ons constant bombardeert met prikkels — van felle lichten en luide geluiden tot sterke geuren en onverwachte aanrakingen — kan het voor veel mensen met autisme een uitdaging zijn om met hun zintuiglijke overbelasting om te gaan. Sensorische overbelasting kan leiden tot …
Sensorische overbelasting bij personen met autisme: Wat is het en hoe kun je ermee omgaan?
Sensorische overbelasting is een veelvoorkomend probleem bij mensen met autisme. Dit fenomeen treedt op wanneer de hersenen overprikkeld raken door externe stimuli, zoals licht, geluid, geur of aanraking. Echter…
Waarom sommige leerkrachten denken in beperkingen wanneer het gaat over autisme
Wanneer ik jongeren over de vloer krijg, breekt mijn hart telkens een beetje. Vaak hebben zij een hele lijdensweg achter de rug wanneer ze bij een auticoach terechtkomen. Heel vaak gaat het over…
Loopbaanproblemen bij personen met autisme
Ik krijg ze regelmatig over de vloer; de personen met ASS bij wie het moeilijk vlot op de werkvloer.
Voor personen met autisme is het soms moeilijk om een loopbaan te hebben. Vaak ligt dat niet enkel aan één factor, maar aan verschillende factoren…
Autismecoaching (ASS coaching) in Knokke-Heist
Voortaan ook autisme coaching in Knokke-Heist. Graag verwelkomen we in de Paul Parmentierlaan 46 B 0.01 voor zowel ASS coaching als training
Soms wordt het je té veel: wanneer je eventjes de kracht niet meer kunt opbrengen om met jouw partner met ASS om te gaan
In het complexe landschap van menselijke relaties vinden we onszelf vaak balancerend op de dunne lijn tussen liefde en uitputting. Voor partners van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS)/neurodivers brein kan deze balans soms ondraaglijk worden.
De kracht van empathie in een huwelijk met een autistische of neurodiverse partner
Het huwelijk is een reis of journey, gevuld met uitdagingen, moeilijke en makkelijke momenten, emotionele groei en vooral liefde. En dan ontbreekt nog een heel scala aan zelfstandige naamwoorden…
Een autisme coach helpt zodat het rugzakje niet nog gevulder raakt
Kinderen en jongeren die zich aanbieden bij een autismecoach, hebben vaak al een hele lijdensweg achter de rug. Bijgevolg is hun rugzakje goed gevuld…
Waarom personen met autisme niet goed om kunnen gaan met tegenstrijdige of onduidelijke berichten en hoe je dit kan verhelpen
Tegenstrijdigheid is echt niet aan hen besteed. Het creëert niet alleen verwarring, maar zorgt er ook nog eens voor dat taken, opdrachten, meetingverslagen, werken, … niet tijdig ingediend raken, want…
Waar kan ik met mijn autisme terecht tijdens Corona-tijden?
Geef toe, dit zijn woelige tijden voor iedereen: van gezond mens tot persoon met een handicap of autisme. Heb je nood aan een babbel of een gesprek? Vind hier waar je terecht kan.
Hoe leer ik kinderen met autisme een studieplanning maken?
Je dient te weten dat een studieplanning individueel is. Ieder persoon studeert immers op zijn/haar manier, aan een bepaald tempo, heeft vakken die hij/zij heel goed kent/kan of net minder goed kent/kan…
Hoe leert mijn kind met autisme een boekbespreking maken?
Heel wat kinderen met autisme kijken op tegen het lezen en bespreken van een boek. Eerst en vooral is het vaak de leerkracht die kiest welk boek dient gelezen te worden. Ouders van een kind met autisme weten dat dit geen eenvoudige opdracht is…