Autisme en tandverzorging, een leidraad
Tandartsbezoek en autisme
Naar de tandarts gaan, is voor de meeste mensen geen leuk gegeven en al helemaal niet voor mensen met autisme. Vaak zorgt het dan ook voor angst en paniekgevoelens, niet kunnen stilzitten en de drang om tandartsbezoeken uit te stellen.
Iedereen kan al wel eens een bemoedigend woord gebruiken en mensen met autisme zeker!
Tandproblemen die iets vaker voor komen bij mensen met autisme
Sommige tandproblemen komen iets vaker voor bij mensen met autisme, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het feit dat mensen met autisme niet altijd goed kunnen overbrengen wat ze voelen zoals bijv. een zeurende pijn of een gaatje dat met de tong gevoeld wordt, zorgt ervoor dat tandproblemen niet altijd tijdig worden ontdekt.
Zo ziet men bij patiënten met autisme iets vaker (bron: emergencydentistsusa);
Vroeg en laat tandbederf
Ernstige, vroege parodontale tandvleesaandoening
De gewoonte om voortdurend hun tanden te knarsen
Tandafwijkingen die verband houden met de grootte, vorm en het aantal aanwezige tanden
Versnelde, inconsistente en / of vertraagde doorbraak van een of meer tanden
…
Aangezien mensen met autisme niet altijd kunnen aangeven wanneer tandverzorging nodig is, gebeurt het soms dat men tandbederf en tandproblemen zó laat ontdekt, dat algemene verdoving nodig is om de tandproblemen te kunnen oplossen.
Over-sensitief zijn
Mensen met autisme, en dan vooral kinderen met autisme, hebben een zodanig motorisch probleem of zijn zo gevoelig, dat een tandartsbezoek kan uitmonden in een echt drama.
Alle geluiden kunnen overweldigend over komen en bovendien een naar gevoel in het hoofd bezorgen. Boren, schrapen, reinigen, water in de mond sproeien, … zijn allemaal zaken die een kind met autisme zeer veel stress en angst bezorgen.
Het is dan ook belangrijk een tandarts op te zoeken die geschoold is in het behandelen van mensen met angst en/of mensen met autisme. Hun geduld zal namelijk heel hard op de proef gesteld worden.
Een buddy die hen vergezeld bij hun tandartsbezoek
Aangezien mensen met autisme niet altijd rationeel kunnen denken wanneer een tandartsbezoek plaatsvindt, wordt aangeraden dat iemand hen vergezeld. Soms zelfs om letterlijk hun hand vast te houden. Een familielid bij hen hebben, kan zorgen voor de nodige troost, maar eveneens om gevoelens van schrik wat te verminderen. Een vaste tandarts hebben en niet zomaar steeds van tandarts wisselen, kan al een hele hulp zijn. Het wordt iemand die zij herkennen en die deel gaat uitmaken van hun leven.
Hoe pak je het aan?
Alles start met een goede tandhygiëne. Laat uw kind 2 maal per dag zijn/haar tanden goed poetsen. Help desnoods een beetje, zodat zeker de randen van de tanden (waar de tand in het tandvlees verdwijnt) goed gepoetst zijn.
Indien jouw kind niet houdt van de sterke smaak van tandpasta, kies dan voor een biomerk. Sommige merken hebben tandpasta die geen harde smaak afgeeft, wat bevorderlijk kan zijn om toch de tanden te willen poetsen. Homeofresh bio tandpasta met citrussmaak is er zo eentje.
Kies voor een zachte borstel. Soms vindt jouw kind die harde poetsbeurten helemaal niks, maar is hij/zij wel bereidt de tanden te poetsen met een zachtere borstel. De tandarts zal jou een goede keuze adviseren.
Kondig het tandartsbezoek tijdig aan en neem dit op in de planning.
Vraag de tandarts kort uit te leggen wat hij allemaal gaat doen en zorg ervoor dat de tandarts de instrumenten toont. Zo weet jouw kind wat er gaat gebeuren en is het op voorhand gewaarschuwd dat sommige instrumenten bijv. wat trilling kunnen veroorzaken.
Een beloning als jouw kind zich flink gedragen heeft, kan een uitstekende challenge zijn om toch naar de tandarts te gaan. Die beloning hoeft niet duur te zijn. Soms volstaat het al om zijn/haar lievelingseten te voorzien de dag van het tandartsbezoek. Ook een favoriete film kijken of een extra spelletje spelen kunnen aanmoedigend werken.
Vergeet zeker niet te vertellen aan jouw kind hoe flink hij/zij geweest is en hoe trots je bent op hem/haar. Positieve bevestiging werkt. Zeker weten!
Zorg ervoor dat jouw kind zeker 2 maal per jaar de tandarts raadpleegt. Een goede controle zorgt ervoor dat eventuele tandproblemen snel ontdekt worden en ze niet te hoeven escaleren tot grote tandproblemen.
Veel succes en keep on smiling!
Karine