Bestaat er een geneesmiddel tegen autisme?

Op de vraag of autisme kan behandeld worden met een medicijn is het antwoord klaar en duidelijk: NEE! Tot op heden is er immers geen geneesmiddel dat er voor zorgt dat jouw kind of jijzelf volledig genezen van autisme.

Vergeet dat pilletje dus maar.

Toch even een kanttekening.

  • Uiteraard zullen mensen met autisme die slechts zeer beperkte soorten voedingsmiddelen tot zich nemen, gebaat zijn bij een voedingssupplement.

  • Mensen met autisme die last hebben van stress op school kunnen gebaat zijn bij bachbloesemtherapie of een ander middel voorgeschreven door de arts. Ook yoga of NLP kunnen helpen.

  • Wie last heeft van plasdrang tijdens examens kan via de arts dan weer aan een pilletje geraken dat ervoor zorgt dat de blaas wat beter onder controle is tijdens deze periode. De kinderarts is meestal wel bereid zijn medewerking hieraan te verlenen.

Op zich zijn er een aantal zaken waar zowel mensen mét als mensen zonder autisme last van kunnen hebben en kan de arts ervoor zorgen dat er een al dan niet tijdelijke oplossing gevonden wordt voor het probleem.

Doch, dit zijn slechts hulpmiddelen en geen medicijn in de hoop dat autisme verdwijnt.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis, geen ziekte

Kinderen, jongeren en ook volwassenen kunnen de diagnose autisme krijgen. Alhoewel op de vraag wat autisme juist is, geen zwart of wit antwoord kan gegeven worden, komt er steeds meer duidelijkheid in wat autisme niet is.

Doorheen de jaren werd de definitie van autisme meerdere malen aangepast. Jaar na jaar leert men steeds meer over deze stoornis. Dat betekent dat men nu anders denkt dan 20 jaar geleden en dat men 20 jaar geleden anders dacht dan midden jaren 1900.

Zo denkt men niet langer dat autisme voortkomt door een gebrek aan moederliefde, of dat alle mensen met autisme kinderlijk zijn,. Verder heeft niet ieder persoon met autisme een taalachterstand en ze kunnen ook wel degelijk later een job uitoefenen.

Alles hangt natuurlijk af van de subgroep tot dewelke je behoort en welke kenmerken van het spectrum je hebt.

Vandaag de dag deelt men autisme in in 4 subcategorieën, namelijk:

  • Mensen met klassiek autisme

  • Mensen met Asperger

  • Mensen met atypisch autisme

  • Mensen met PDD-NOS

EM - Blog - Banner - Never give up.png

Beterschap door coaching en training

Ik ga hier geen reclame maken voor mezelf, maar over het algemeen kan men wel stellen dat kinderen, jongeren en ook volwssenen geholpen zijn met coaching en training en deze coaching en training kan zowel via de ouders, de school als therapeuten en coaches gebeuren. Een samenwerking tussen al deze partijen vormt immers de beste kans op succes.

Door coaching en training leert men mensen met autisme namelijk beter functioneren op verschillende vlakken. Dat kan zowel gaan over hun omgang met anderen, als prestaties op school, hun gedrag in het algemeen, alsook hun houding in hun thuisomgeving, …

Ook al is er dan geen pilletje, toch kan men het leven van mensen met een ASS aangenamer én beter maken. Dat is al een mooi begin.

Groet.
Karine

Vorige
Vorige

Waarom een mondmasker zo moeilijk is voor mensen met autisme

Volgende
Volgende

Deze 5 fouten maken vele ouders van een kind met autisme