De kracht van empathie in een huwelijk met een autistische of neurodiverse partner

Het huwelijk is een reis of verbintenis, gevuld met uitdagingen, moeilijke en makkelijke momenten, emotionele groei en vooral liefde. En dan ontbreekt nog een heel scala aan zelfstandige naamwoorden.

Wanneer een partner gediagnosticeerd wordt met ASS (voluit: autismespectrumstoornis), voegt dit een extra uitdaging toe aan de relatie. Het begrijpen en omarmen van de unieke en soms ook complexe kenmerken van een partner met ASS kan ook leiden tot een diepere verbinding en een sterker huwelijk.

Hét sleutelwoord voor het laten slagen van een huwelijk met een neurodiverse partner: EMPATHIE.

Autisme begrijpen

Voordat we in de kracht van empathie duiken, is het belangrijk om te weten wat autisme inhoudt en dit ook te begrijpen. ASS (autismespectrumstoornis) is een ontwikkelingsstoornis die je herkent aan kenmerken op twee gebieden:

  1. Hoe je je gedraagt

  2. Hoe je met anderen omgaat

Het spectrum is breed en ieder persoon met autisme is uniek. Een heel begrijpelijke tekst vind je op de site van hersenstichting.nl.

Het Belang van Empathie

Empathie is de kunst om je in te leven in de gevoelens en ervaringen van een ander. In een huwelijk met een partner met ASS is empathie een belangrijke factor voor begrip en ondersteuning.

Hieronder vind je enkele manieren waarop empathie een sterke factor is binnen een neurodivers huwelijk:

1. Verbinding door Begrip

Empathie stelt partners zonder ASS in staat om zich te verplaatsen in de wereld van hun partner met ASS. Het begrijpen van de specifieke en soms unieke uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd binnen hun huwelijk, van sensorische gevoeligheden tot sociale (soms ronduit awkward) ongemakken, bevordert een diepere connectie.

2. Geduld en Tolerantie

Empathie gaat hand in hand met geduld. Partners op het spectrum kunnen moeite hebben met veranderingen, onverwachte situaties of overstimulatie. Door empathisch te zijn, kunnen partners van een persoon met ASS (geduldig) navigeren door deze uitdagingen, waardoor een gevoel van veiligheid en begrip ontstaat.

3. Emotionele Steun

Personen met ASS kunnen soms moeite hebben met het uiten of begrijpen van emoties. Empathie stelt niet-autistische partners in staat om een ondersteunende rol te spelen bij het erkennen en omgaan met emoties. Het creëert een veilige ruimte waarin beide partners openlijk kunnen communiceren over hun gevoelens.

Dit punt is een aanrader voor al wie zich op het spectrum bevindt, zeker omdat gevoelens uiten voor hen niet evident is. Als auticoach raad ik hen aan gewoon te vertellen wat ze voelen. Wanneer partners elkaar goed begrijpen zal de partner zonder autisme vaak door kunnen hebben wat de partner op het spectrum bedoelt.

Bijvoorbeeld: Ik voel nu… omdat… (ik voel nu pijn in mijn buik omdat een collega op het werk onze opdracht verkeerd/niet begrepen heeft).

4. Flexibiliteit in Communicatie

Empathie bevordert ook communicatie, een gegeven dat niet altijd eenvoudig is. Het begrijpen van de unieke communicatiestijl van een partner met ASS net als veel geduld en inzet maken dat communiceren tussen beide partners mogelijk is.

Vaak kan de persoon met ASS via een signaal, gebaar, duiden op een pictogram, … aangeven wat hij/zij/hen precies bedoelt indien communicatie niet altijd vlot verloopt. Emoticons zijn een prima manier om basisgevoelens te duiden.

5. Samen Groeien

Empathie opent de deur naar een goede verstandhouding en groei binnen de relatie. Het (h)erkennen van de sterke punten en uitdagingen van zowel de autistische als niet-autistische partner zorgt voor een relatie/huwelijk dat gebaseerd is op wederzijdse steun en respect.

Samen kan je heel veel aan en zich kunnen inleven in elkaar/begrijpen wat er scheelt, speelt een hele belangrijke rol hierin.

Conclusie

Door de kracht van empathie te benutten, kunnen koppels samen navigeren door de unieke reis van een huwelijk waarin autisme een rol speelt.

Vorige
Vorige

Soms wordt het je té veel: wanneer je eventjes de kracht niet meer kunt opbrengen om met jouw partner met ASS om te gaan

Volgende
Volgende

Een autisme coach helpt zodat het rugzakje niet nog gevulder raakt